Legosvarvning för svarvning med kompetens

 

Legosvarvning är en viktig del av legotillverkning, där man hyr in utomstående kompetens för olika typer av svarvning.

Många metallprodukter genomgår under tillverkningen någon form av svarvning. Det kan ske med automatiserade maskiner som snabbt och effektivt svarvar enorma stycken av metall eller mer manuella svarvar. Alla industriverkstäder har dock inte utrymmet, rätt redskap eller exakt kompetens för denna typ av arbete, och ibland är därför legosvarvning en bra lösning. Detta innebär att vissa svarvmoment görs av ett annat företag, på annat håll, vilket kräver god planering och bra samarbete.

Fördelning av tillverkningen
Med dagens alla avancerade maskiner och datorer är det lätt att tro att alla metallprodukter spottas ut färdiga på ett rullband efter ett enkelt knapptryck. Men bakom allt från gångjärn till bilar ligger flera processer och hårt arbete av skickliga industriarbetare i samarbete med maskiner och dator. Men alla moment under en tillverkningsprocess sker inte alltid på samma ställe, då inte alla industriverkstäder specialiserar sig på samma moment. Legosvarvning är ett sätt att hyra in ett annat företag som kan ta hand om svarvning av en viss produkt. Svarvning är en mycket användbar teknik för at beskära metaller genom att ett roterande arbetsstycke formas av ett spånavskiljande verktyg. På detta sätt kan man beskära olika metaller av varierande storlekar.

Modern teknik
Dagens svarvmaskiner är mycket komplexa och styrs genom datorprogram. Vid tillverkning av stora volymer av en liten komponent används med fördel automatsvarvning. Fördelen med en automatsvarv är att den utför alla moment på en och samma gång istället för att en operatör måste ändra verktyg och flytta arbetsstycket mellan de olika momenten. Vilken typ av svarvmaskin som än används vid legosvarvning krävs det god planering och lyhördhet för att produkten ska bli korrekt tillverkad och alla parter blir nöjda. Idag måste tillverkningen av en produkt vara snabb och säker, och så billig som möjligt, och dålig planering kan sätta kuggar i hjulet och få produktionskostnaden att skena iväg.

Smarta kombinationer
För att legosvarvning ska vara så prisvärt som möjligt är det önskvärt att företaget man anställer också kan göra de bearbetningar och efterbehandlingar som ofta behövs efter svarvning. Vanligtvis är dessa olika typer av ytbehandling. Svetsning kan i många fall utföras av automatsvetsar vilket är lämpligt då stora volymer ska svetsas. Men vissa svetsmoment är för delikata för en svetsmaskin och görs bäst manuellt av skickliga svetsare. Dessa moment måste utföras långsamt och med särskild utrustning för att skydda svetsaren. Även ytbehandlingar kräver en särskild kompetens för att utföras på rätt sätt. Ytbehandlingar syftar till att stärka ytan på en produkt för att skydda den mot rost och slitage. Dessutom vill man ofta uppnå ett visst utseende, till exempel en skinande yta eller läcker färg. Lackering är en vanlig typ av ytbehandling för exempelvis bilar, och det finns många olika sorters lack. Ett bra företag kan erbjuda smarta lösningar så att både rätt typ av svarvning, svetsning och ytbehandling kan utföras på samma ställe, och på så sätt hålls kostnaden nere men man uppnår ett slutresultat av högsta kvalitet.

 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)