Monteringsarbete i ur och skur

 

Monteringsarbeten kan vara pillriga eller innebära gigantiska projekt där man inte får vara höjdrädd.

Hur ofta tänker man egentligen på hur en produkt eller möbel har satts ihop? Visst, har man köpt en möbel hos ett visst berömt möbelvaruhus så vet man att det handlar om blod, svett och tårar för att det hela till slut ska se ut som någon form av möbel, men så ser det aldrig ut hos ett företag som är proffs på monteringsarbete och som klarar allt från elektriska produkter till vindkraftverk. Montering kan vara nog så komplicerad och då den ska utföras snabbt och i många exemplar så gäller det att man har planerat sin produktion på rätt sätt från start.

Monteringen planeras från start
Monteringen är förvisso ett slutmoment men det betyder inte att man inte har haft den i åtanke på ett tidigt stadium. Faktum är att man planerar monteringsarbete redan då man börjar se på produktionsprocess i enlighet med den ritning eller prototyp som man har till sitt förfogande. Ett företag måste avgöra om monteringen ska göras på plats, av maskiner, med hjälp av ordinarie personal eller med hjälp av extraarbetare som kommer in till verkstaden i detta syfte. Olika produkter har olika krav och specifikationer och man kan inte ta risker då det handlar om möbler, maskiner och annat som ska leva upp till höga säkerhetskrav. Samtidigt kan man inte låta operatörer syssla med legoarbeten i onödan då de behövs för att fortsätta med övrig produktion. Det är med tanke på allt detta som ett företag väljer att lägga ut monteringsarbetet på en legotillverkare som kan jobba på ett kostnadseffektivt och kvalitativt vis.

Legomontering
Legomontering är ett spännande område och den här typen av arbete kan utföras på olika sätt. De företag som har specialiserat sig på legoarbeten kan leverera olika lösningar i enlighet med det projekt som kommer in. Det finns robotar och maskiner som kan fästa skruv och bult på ett mycket snabbt vis. Det finns även robotar som kan svetsa som en del av monteringsarbetet. Manuellt arbete kräver stor kunskap men ibland kan man jobba med folk som helt enkelt får lära sig processen och sedan upprepa den gång på gång. När monteringen är klar så kan det även vara så att man måste ta hand om förpackning och leverans och detta ska då ingå som en självklar del av arbetsprocessen och inte bli till ett frågetecken som leder till förseningar.

Spännande projekt
De flesta ser nog ett rum med folk som sitter och skruvar ihop telefoner framför sig då de hör ordet legoarbeten. Det här är trots allt ett arbete som är ganska populärt bland de som söker ett spännande extrajobb eller kanske en fulltidssyssla som innebär goda villkor och ett enkelt jobb. Den som söker jobb inom monteringsarbete tänker nog inte på att detta kan innebära komplicerade projekt där man får resa från verkstaden för att jobba på plats. När ett vindkraftverk ska repareras och nya delar ska monteras på plats så gäller det att finna folk som inte är höjdrädda och som klarar av ett arbete i stort format. Det här kräver förstås en hel del erfarenhet för man kan inte chansa på att det blir rätt när det handlar om komplicerade och kostsamma legomonteringsarbeten.

 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)