När ska man välja legosvarvning hellre än att svarva själv?

 

Inom svensk industri så är det vanligt att man väljer att jobba med duktiga underleverantörer för att se till att produktioner håller bästa kvalitet. Med legosvarvning så kan man få hjälp med beskärning av delar som ska ingå i en produkt eller kanske monteras som en del av större industriprojekt. Men är det alltid en fördel att välja legotillverkning som trots allt kommer att innebära extra kostnader och tid för transport av material? Svaret på frågan beror en hel del på hur ens produktion ser ut. Om det finns plats för svarvutrustning och man dessutom har personal som kan hantera uppgiften så är det klart att man kanske bör fundera på att ta hand om detta moment på plats hellre än att skicka uppgiften till andra leverantörer.

Legosvarvning av proffs

Det som är otroligt viktigt att betänka är att legoarbete inte bara handlar om att man får hjälp med arbetsmoment som man inte har plats eller know how för på det egna företaget. De som jobbar med legosvetsning och legosvarvning är proffs på sina uppgifter. Det här garanterar att man får de resultat som krävs för att kunden ska bli nöjd och återkomma med fler projekt.

Om man ser på möjligheterna att själv erbjuda svarvningen på den egna verkstaden så gäller det att avgöra om detta blir möjligt utan att rubba på saker som kvalitet och produktionstempo. Om det är så att man kan få samma fina resultat på egen verkstad och har plats för svarvutrustning så kan det förstås vara väl värt att investera i detta. Men då ska man verkligen vara säker på att man kan erbjuda samma professionalitet så att detta inte leder till att man förlorar uppdrag.

Hjälp av företag som finns i närheten

När man kan samarbeta med legoföretag som finns i samma område så behöver legotillverkningen inte innebära att man spiller alltförmycket tid på transporter. Dessutom så finns det fördelar med att välja legosvarvning som finns lokalt helt enkelt för att det då blir lättare att hålla kontakten och samtala om frågor som kan dyka upp.
Försök få så korta transportsträckor som möjligt

 

Det kan ju också vara så att leverantören av svarvning kan utföra flera viktiga moment som till exempel montering. Får man både legosvarvning och monteringsarbetet från samma adress så är det en fördel och något som kan spara på både tid och pengar. Då man samarbetar och får in goda rutiner så kan detta också vara något som leder till att man kan ta på sig fler uppdrag och därmed se en större lönsamhet.

Det här är något som ofta ger anledning till att välja legoföretag hellre än att utbilda egen personal och göra plats för maskiner på verkstadsgolvet. Ekonomi styr så är det förstås, och det är just anledningen till att många väljer att fortsatt jobba med underleverantörer även om man rent praktiskt hade kunnat införa ändringar på det egna företaget för att själv ta hand om svarvmomentet.

23 Mar 2017

 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)