Legotillverkning får alla bitar på plats

 

Legotillverkning är ett praktiskt sätt att förlägga delar av produktion eller efterbearbetning hos ett annat företag som har lämplig kompetens.

Ingen kan vara bäst på allt och detsamma gäller inom industrin. För att tillverka de typer av avancerade produkter som dagens marknad behöver krävs många avancerade tekniker för metallbearbetning och samma företag har inte alltid det utrymme, tillräcklig tid eller den kompetens som behövs för att hantera varje del av tillverkningsprocessen. Legotillverkning är därför en effektiv lösning där man hyr in andra företag för att ta hand om delar av produktionen eller göra efterbearbetning såsom ytbehandlingar.

Här kan du läsa mer om legoproduktion av rörbockning och rörlaserskärning »

Viktiga detaljer
Då en metallprodukt börjar produceras finns varje steg med i beräkningen från dag ett. På så sätt kan man planera varje steg, och bedöma kostnad samt hur lång tid det kommer ta fram tills att produkten är färdig för leverans. En av de viktigaste detaljerna ett företag måste lösa redan innan maskinerna börjar arbeta är de moment de själva inte kan utföra. Anledningarna till att en produkt inte kan tillverkas från början till slut på ett ställe kan vara många, men ofta handlar det om kompetens och tid. En och samma produkt kräver idag så pass många moment att alla de kompetenser som behövs sällan är samlade på en och samma arbetsplats. Dessutom tillverkar industriverkstäder många olika produkter av stora volymer samtidigt, och då är det svårt att även hinna med finliret. Ofta delas processen upp på så sätt att produktens huvudmoment där ett arbetsstycke beskärs och formas via exempelvis avancerade svarvar, fräsmaskiner och bockningsmaskiner för att sedan skickas till ett annat företag för legotillverkning.

Forma och fixa
Ofta kan en legotillverkare erbjuda detaljarbete som inte kan utföras av maskiner. Svetsning är ett sådant moment. Automatsvetsning används också, men ibland behövs även svetsade detaljer som lämpar sig bäst för en skicklig svetsare att utföra. En annan viktig del som ofta hyrs ut till ett externt företag är ytbehandling i form av lackering. Det är på detta stadie som ett arbetsstycke får sin sista finish med den yta och färg den kommer ha som färdig produkt. Ett lack måste hålla rätt sammansättning av lösningsmedel och färgpigment samt appliceras helt jämnt för att ge fullgott skydd mot slitage samt se snyggt ut. Detta är något som utförs av lackerare som använder sig av moderna högtryckssprutor för att nå bästa resultat. Oavsett om man behöver efterbearbetning eller bara ytbehandling och montering kan legotillverkning vara en smidig lösning

Avslutningen
Till sist är det bara montering och paketering som återstår, men det kräver också sin del av planering och rätt kompetens. När en produkt sätts samman använder man sig fästelement såsom skruvar, bultar och muttrar och dessa små detaljer är viktigare än de kanske ser ut. En felaktigt iskruvad skruv, eller en bult som inte blivit korrekt behandlad mot rost, kan få hela konstruktionen att falla samman. Då en produkt tillverkas med hjälp av legotillverkning kan ibland viktig information glömmas bort att förmedlas mellan olika parter. Därför krävs både kunniga montörer samt god kommunikation genom hela produktionsledet så att produkten både konstrueras, monteras och paketeras på korrekt sätt.

 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)