Ytbehandling för slitstarka metallprodukter

 

Ytbehandling involverar flera processer som syftar till att stärka metallen samt ge slutprodukten ett önskvärt yttre.

Vid tillverkning av metallprodukter krävs alltid någon form av ytbehandling som ska skydda metallen, skapa en jämn yta och se till att produkten kommer tåla den miljö den kommer vistas i samt sitt användningsområde. Ofta behövs skydd mot väder och vind likväl som mot elektricitet, stötar och tryck. Olika skydd kräver olika typ av behandling och idag finns många olika processer som är anpassade för att skydda alla typer av produkter till lägsta möjliga produktionskostnad. Dessutom kan man samtidigt ge produkterna ett snyggt yttre som påverkar dess säljbarhet på ett positivt sätt.

Olika skydd för olika syften
När en metallprodukt ska ytbehandlas är det flera faktorer som påverkar när ytbehandlingen sker och vilka typer av ytbehandling som krävs. Olika metaller behöver olika skydd, och produkter som ska användas utomhus behöver naturligtvis kraftigare skydd än produkter för inomhusbruk. Det som alla metoder har gemensamt är att olika ämnen eller kemiska lösningar appliceras på metallen genom elektriska eller kemiska processer, eller genom härdning under hög värme. Dessutom syftar de flesta behandlingar till att påverka metallens utseende, och det är delvis tack vare dessa behandlingar som det finns så stor variation bland dagens metallprodukter ifråga om ytskikt och färg.

 
Förkromat handtag

Lättare och tunnare skydd
Vissa lättare typer av ytbehandling görs redan innan metallstycken börjar bearbetas till en produkt. Exempelvis metalltråd brukar beläggas med ett tunt lager av zink eller nickel för att ge lätt skydd samtidigt som en vacker yta bildas. I andra fall utförs dessa behandlingar i ett senare skede, till exempel kan en yta behöva både jämnas till och skyddas för att förbereda den för lackering. Metoder som galvanisering och förnickling ger endast lättare skydd mot korrosion och slitage men det brukar vara tillräckligt för de typer av produkter som görs av metalltråd, som exempelvis butiksinredning. Dessutom påverkar dessa ämnen metallens utseende och man kan uppnå en halvblank eller blank yta, eller en gulaktig ton, helt beroende på vilket utseende man vill ha på slutprodukten.

Sätt färg på tillvaron
Många produkter är idag beroende av att ha en vacker färgyta som gör produkten vacker och ofta även mer säljbar, då en specifik färgsättning kan vara ett märkes sätt att sticka ut. Därför är lackering en form av ytbehandling som är mycket viktig. Lackering kan anpassas efter produkten så att den både ger mycket starkt skydd samt färg. Pulverlackering är en populär form av lackering då den både ger starkast möjliga skydd mot rost och förslitningsskador samtidigt som den ger en fin yta eller färg, och denna metod används till exempel till kylskåp. Ett extra plus är dessutom att pulverlackering är den mest miljövänliga formen av lackering då man helt slipper använda lösningsmedel. I fall då man vill ha starkt skydd men också maximal glans används istället våtlackering, och detta är den vanligaste typen för bilar. Vid all form av lackering krävs även förbehandling såsom galvanisering för att ge ultimat skydd. Att välja lämpliga ytbehandlingar är ett viktigt moment vid all produktframställning, då det påverkar produktens livslängd och utseende.

Du kan läsa mer om ytbehandling på www.ytbehandling.eu

 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)